10 Интересни факта за отслабването

10 Интересни факта за отслабването

28 януари 2023
 • Сподели:

 

  1. През 19-ти век диетата, наречена „флетчеризъм“, става популярна. Въведена от американеца Хорас Флетчър („Великият дъвкач“), диетата насърчава дъвченето на хапка храна поне 32 пъти или докато тя се превърне в течност. Той твърди, че неговият метод на хранене може да помогне на хората да избегнат болести и да отслабнат.
  2. Елвис Пресли е известен фен на „Диетата на спящата красавица“ или диета, при която човек е упоен в продължение на дни. Причината зад диетата беше, че спящ човек няма да яде.
  3. Отслабването променя мозъчната дейност. Например, след като са следвали програма за отслабване в продължение на 6 месеца, жените са постигнали по-добри резултати на тестовете за памет. Изследванията също така свързват затлъстяването с лоша памет, особено при жени с крушовидна форма на наднормено тегло.
  4. Една мастна клетка живее около 7 години. Когато една мастна клетка умре, нова расте, за да я замени. Тялото следи колко мастни клетки има, както и количеството мазнини във всяка клетка. Ако мастните клетки се отстранят чрез липосукция, например, тялото компенсира чрез отглеждане на нови мастни клетки в други части на тялото.
  5. Затлъстяването е свързано с няколко вида рак. По-конкретно, наднорменото тегло причинява възпаление, което причинява клетъчни промени в тялото. Въпреки това, само като загубите 5% от телесното си тегло, можете значително да намалите опасните нива на възпаление.
  6. Малко известен факт за загуба на тегло Хората с неорганизирано работно пространство са по-склонни да ядат нездравословна храна Според проучване на университета в Минесота хората в неорганизирани работни пространства са по-склонни да избират нездравословни закуски.
  7. След като са били подложени на бариатрична хирургия, приблизително 87% от пациентите са казали, че вкусовите им рецептори са се променили. Почти половината от тях казаха, че храната не е толкова вкусна, така че не ядат толкова много. Освен това хората са имали по-малко предпочитания към солени храни.
  8. Загубата на тегло може да намали симптомите на артрит.
  9. Скорошно проучване установи, че яденето на черен шоколад в умерени количества е свързано с по-ниски нива на коремни мазнини. Учените спекулират, че антиоксидантите могат да помогнат в борбата с възпалението и да подобрят метаболитното функциониране.
  10. Учените смятат, че има до 100 различни вида „гени на мазнините“ или гени, които увеличават вероятността някой да развие диабет тип 2 и да затлъстее. Учените обаче отбелязват, че гените, насърчаващи затлъстяването, могат да бъдат компенсирани от редовни упражнения и здравословна диета.